Volg ons op Facebook!

U bevindt zich hier: Brasserie / Toeristisch Ronse / Muziekbos

backtohome

In het Muziekbos (Ronse) hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase. Zeker in het voorjaar is het Muziekbos met de bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook een bezoekje waard!

Het Muziekbos kan al heel wat verschillende diersoorten op haar palmares schrijven. Misschien ontdek je een boomklever die langs een stam naar boven of naar beneden klimt? Of hoor je de zwarte specht roffelen? Waar het bos overgaat in een open landschap, is de kans groot dat je een buizerd ziet rondcirkelen. Langs de bosrand fladderen vlinders als gehakkelde aurelia, dagpauwoog en bont zandoogje. En in het oudste deel van het bos zie je met wat geluk nog net een schichtige ree in het struikgewas wegvluchten.
Met de heraanplant na de kaalslag van de Eerste Wereldoorlog speelt de beuk nu de eerste viool in het Muziekbos. De beuk laat met zijn dichte kruin echter weinig licht door. Hierdoor is plaatselijk de ondergroei in het bos beperkt. Gelukkig zijn wilde hyacint, kleine maagdenpalm en daslook elk voorjaar hier een kleurrijke uitzondering op. 
Gerichte uitdunningen en kappingen in bepaalde zones van het bos zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es. Dit type bos laat een gevarieerde struiklaag en een rijke ondergroei toe, wat de soortenrijkdom ten goede komt.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de folder van het Muziekbos die u hier kan downloaden.